Διαταραχές

Αγοραφοβία – Συμπτώματα και θεραπεία

  Η Αγοραφοβία ορίζεται ως ο φόβος ανοιχτών χώρων αλλά αυτή η περιγραφή μπορεί να είναι παραπλανητική. Οι αγοραφοβικοί φοβούνται το άγχος που μπορεί να προκληθεί από διάφορες καταστάσεις και περιβάλλοντα, όπως το σχολείο, ο εργασιακός χώρος ή άλλα μερη εκτός οικίας. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αγοραφοβία βιώνουν έντονο φόβο μήπως παγιδευτούν και δεν μπορούν να ξεφύγουν από συγκεκριμένες καταστάσεις. Προκειμένου να αποφύγουν  να βιώσουν τέτοια αισθήματα πανικού, τα άτομα με αγοραφοβία μπορεί να αποφύγουν εντελώς τέτοιες καταστάσεις και να κλείνονται εντελώς στο σπίτι σε πολλές περιπτώσεις.

  Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν πως η αγοραφοβία είναι το να φοβάσαι να αφήσεις το σπίτι σου αλλά μπορεί να εμπεριέχει το φόβο του να μένεις μόνος στο σπίτι, το φόβο μικρών δωματίων, ασανσέρ, αυτοκινήτων, λεωφορείων, αεροπλάνων, γεφυρών, πλοίων και καταστημάτων με πολύ κόσμο.

  Τα άτομα με αγοραφοβία αποφεύγουν τέτοιες καταστάσεις και παρουσιάζουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους που βοηθούν αυτή την αποφυγή. Αν το πέρασμα από γέφυρες πυροδοτεί το άγχος, τότε μπορεί να σχεδιάσει εναλλακτικές διαδρομές έτσι ώστε να αποφύγει δρόμους με γέφυρες, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα ταξιδεύει πολύ περισσότερο. Το άγχος που πυροδοτείται από πολυπληθή καταστήματα μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο να σταματήσει να βγαίνει έξω με φίλους. Σε μερικές περιπτώσεις, αυτές οι αποφευκτικές συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν το άτομο να παραμείνει σπίτι και ουσιαστικά να γίνει έγκλειστος προκειμένου να αποφύγει να παγιδευτεί σε καταστάσεις που το πυροδοτούν τέτοια άγχη.

  Ενας πιο ακριβής ορισμός της αγοραφοβίας θα μπορούσε να είναι τόσο μία φοβία όσο και μία αγχώδης διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αποφυγή καταστάσεων που πυροδοτούν αγχωτικές αντιδράσεις.

  Υπολογίζεται πως περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που πάσχουν από διαταραχή πανικού θα αναπτύξουν και αγοραφοβία. Ενώ η διαταραχή πανικού και η αγοραφοβία έχουν παρόμοια συμπτώματα όπως ο φόβος, το άγχος και κρίσεις πανικού, το DSM τα ταξινομεί ως διαφορετικές διαταραχές. Οι ειδικοι προτείνουν πως η διαταραχή πανικού προηγείται της εμφάνισης αγοραφοβίας.

  Συμπτώματα της αγοραφοβίας

  Τα άτομα με αγοραφοβία:

  • Συχνά βιώνουν καταθλιπτική διάθεση και εκδηλώνουν ασχώδεις ή φοβισμένες συμπεριφορές.
  • Βιώνουν άγχος σχετικά με μέρη ή καταστάσεις που μπορεί η διαφυγή να είναι δύσκολη και μπορεί να υποφέρουν από κρίσεις πανικού.
  • Συνήθεις προβληματικές καταστάσεις συμπεριλαμβανομένων την ύπαρξη έξω από το σπίτι, ταξίδια με αυτοκίνητο, το πέρασμα γεφυρών ή τα πλήθη.

  Πριν από τη διάγνωση, ο ειδικός πρέπει να αποκλείσει άλλες διαταραχές όπως συγκεκριμένες φοβίες, κοινωνικές φοβίες και διαταραχή μετατραυματικού στρες

  Τα συμπτώματα της αγοραφοβίας μπορεί να είναι έντονα, τρομακτικά και ενοχλητικά. Εξαιτίας αυτού, η διαταραχή μπορεί να εξελιχθεί τάχιστα από απλές αποφευκτικές συμπεριφορές σε σε σοβαρές συνέπειες στη ζωή του ατόμου και στην ικανότητα να λειτουργεί. Ευτυχώς, η θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα. Οι στρατηγικές ψυχοθεραπείας, μερικές φορές ορισμένα φάρμακα ικανότητες αντιμετώπισης και τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν αυτούς που υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματά τους.

  Αποστολή μηνύματος μέσω Facebook Messenger

  No Comments Found