Γενικά

Ενσυναίσθηση και Life Coaching

  Η ενσυναίσθηση είναι η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του.
  Εάν δεν έχει δουλευτεί, συνήθως μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στην καθημερινότητά του ατόμου και στο περιβάλλον του, ειδικά όταν αυτός βρίσκεται σε μία σύγκρουση μεταξύ του τι πραγματικά θέλει και το τι ισχύει στην παρούσα φάση της ζωής του.

  Η έκφραση της ενσυναίσθησης απαιτεί από εμάς να αναπτύξουμε μία νέα γλώσσα. Απαιτεί τη συνειδητή εμπλοκή της συναισθηματικής νοημοσύνης μας και την εξειδίκευσή μας σε τρόπους επικοινωνίας που δε θα εμπεριέχουν επιθετικότητα ή υπόνοια για κακόβουλη κριτική.

  ‘Όταν οι ανάγκες μας ικανοποιούνται τότε νιώθουμε καλά, ενώ όταν οι ανάγκες δεν ικανοποιούνται δεν νιώθουμε καλά’.
  Συνήθως αυτές οι ανάγκες κρύβονται κάτω από ανάγκες άλλων.
  Η ενσυναίσθηση που θα δείξει ο Life Coach μπορεί να τις φέρει ευκολότερα στην επιφάνεια βοηθώντας τον συνεργάτη να νιώσει καλύτερα και μόνο με το που θα τις εκφράσει. Από τη στιγμή της έκφρασής τους, άρα και της καταγραφής τους, ανοίγει και ο προσωπικός τρόπος με τον οποίον θα πραγματοποιηθεί η ζητούμενη αλλαγή.

  Το μοντέλο της έκφρασης ενσυναίσθησης αποτελείται από μια διαδικασία που βασίζεται σε 4 σημαντικά σημεία.
  Παρατήρηση μίας κατάστασης χωρίς προσωπικές εκτιμήσεις.
  Μένοντας απλά στην παρατήρηση μίας κατάστασης όπως αυτήν την εκλαμβάνουμε μέσω των αισθήσεών μας αφήνουμε έξω κριτική, υπερβολή, δικές μας προβολές, υποθέσεις, γενικεύσεις ή τυχόν έμμεση κριτική.
  Έκφραση συναισθημάτων και όχι σκέψεων.
  Πολλές φορές εκφραζόμαστε με τη λέξη ‘αισθάνομαι’ χωρίς όμως να περιγράφουμε το ίδιο το συναίσθημα.
  Για παράδειγμα: ‘Νιώθω προδομένος’.
  Το συναίσθημα πίσω από αυτό μπορεί να είναι ο θυμός, η θλίψη αλλά όχι η προδοσία. Εκφράζοντας το συναίσθημα, αποφεύγουμε πιθανή προκατάληψη ή έμμεση κριτική απέναντι σε μία κατάσταση.
  Διαχωρισμός των αναγκών από τη στρατηγική που ακολουθείται για να καλυφθούν.
  Λέγοντας “Έχω ανάγκη να γυμνάζομαι κάθε μέρα” αναφέρομαι στον τρόπο που θα καλύψω την ανάγκη μου να είμαι υγιής. Λέγοντας Έχω ανάγκη να είσαι συνέχεια μαζί μου’ αναφέρομαι στον τρόπο που θα καλύψω την ανάγκη μου για συντροφικότητα.
  Ζητώ χωρίς να απαιτώ.

  Η αλλαγή στο να γίνουμε καλύτεροι με ανοιχτό μυαλό και ρεαλιστικούς στόχους είναι απαραίτητη. Η αλλαγή με βάση μη ρεαλιστικούς τρόπους και στόχους παρέα με νοητική απληστία είναι κάτι το ανέφικτο.

  Και τέλος ας μην ξεχνάμε:

  “Η ευτυχία κρύβεται σ` αυτά που έχεις. Όχι σ` αυτά που θέλεις.” – Jorge Bucay

  Κωνσταντίνος Κουντούρης.

  No Comments Found