Γενικά

8 Συναρπαστικά γεγονότα σχετικά με το άγχος

  Μελέτες δείχνουν ότι το άγχος επηρεάζει την αίσθηση της όσφρησης και της ισορροπίας, το πώς κρίνουμε τα πρόσωπα και τις αντιλήψεις του προσωπικού μας χώρου.

  Το άγχος μπορεί να είναι μια δυσάρεστη συγκίνηση, η οποία μας αποδυναμώνει όταν είναι σε υπερβολή, αλλά υφίσταται για έναν καλό λόγο.

  Το άγχος μας λέει ότι είμαστε σε κίνδυνο και πρέπει να κάνουμε κάτι. Ήταν οι αγχώδεις πρόγονοί μας που προετοιμάζονταν καλύτερα για το χειμώνα και έκαναν σχέδια για να παλέψουν γειτονικές φυλές. Τα χαλαρά, τεμπελικα παιδιά δεν το έκαναν ποτέ.

  Οι επιδράσεις όμως του άγχους δεν περιορίζονται στα κίνητρα, επεκτείνονται μέσω του νου σε όλες τις περιοχές.

  1.Το άγχος κάνει τα πάντα να βρωμάνε

  Καθώς οι άνθρωποι γίνονται πιο αγχώδεις, είναι πιθανότερο να χαρακτηρίσουν ουδέτερες μυρωδιές ως άσχημες μυρωδιές.

  Ο λόγος σύμφωνα με το Καθηγητή Wen Li είναι ο εξής:

  “Σε μια τυπική διαδικασία όσφρησης συνήθως ενεργοποιείται μόνο το οσφρητικό σύστημα. Οταν όμως κάποιος γίνεται αγχώδης, το συναισθηματικό σύστημα γίνεται μέρος του οσφρητικού.”

  Και όσο οι άνθρωποι γίνονται πιο αγχώδεις, τόσο γίνονται καλύτεροι στο να διακρίνουν διαφορές μεταξύ άσχημων οσμών.

  2. Η άσκηση μειώνει το άγχος

  Σε γενικές γραμμές, όταν οι άνθρωποι εξασκούνται λίγο, αισθάνονται λιγότερο άγχος στη ζωή τους. Μόλις 20 λεπτά μπορεί να τους κάνει να νιώσουν πιο ήρεμοι αμέσως.

  Τα οφέλη από μια μικρή προπόνηση εκτείνονται πέρα από το γυμναστήριο, όμως, στην καθημερινή ζωή.

  Μια μελέτη διαπίστωσε ότι, αν και η απλή ξεκούραση μειώνει το άγχος, δεν βοηθά στην προστασία από στρεσογόνα γεγονότα.

  Η άσκηση, όμως, φαίνεται να έχει μια πιο μόνιμη επίδραση, συμβάλλοντας στη μείωση του άγχους όταν μετέπειτα ο ασκούμενος έρχεται αντιμέτωπος με στρεσογόνες καταστάσεις.

  Πράγματι, πολλοί πιστεύουν ότι η γυμναστική θα πρέπει να συνταγογραφείται για την κατάθλιψη και το άγχος, αντί φαρμάκων.

  3. Η γονική επίδραση

  Όπως πολλά πράγματα, το υψηλό άγχος υπάρχει εν μέρει στα γονίδια, αλλά ένας λόγος που οι αγχώδεις άνθρωποι είναι αγχώδεις είναι λόγω της συμπεριφοράς των γονιών τους.

  Τα παιδιά είναι πιο πιθανό να είναι αγχώδη όταν οι γονείς τους τα κριτικάρουν ευθέως, εμφανίζουν υψηλά επίπεδα αμφιβολιών και είναι συναισθηματικά κρύα.

  4. Σκέψου διαφορετικά

  Ένας από τους καλύτερους τρόπους για τη μείωση του άγχους είναι να σκεφτούμε τις καταστάσεις με διαφορετικό τρόπο.

  Δεν είναι μια εξέταση…είναι ένα διασκεδαστικό μικρό κουίζ.

  Δεν είναι μια τρομακτική παρουσίαση…είναι μια κουβεντούλα με μερικές συναδέλφους.

  Δεν είναι μια συνέντευξη για δουλειά…είναι μια ευκαιρία να συναντήσω μερικούς νέους ανθρώπους.

  Οι περισσότερες καταστάσεις μπορούν να αναπλαισιωθούν με αυτόν τον τρόπο και οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν αυτό από φυσικού τους, σε αντίθεση με αυτούς που προσπαθούν να καταστείλουν την αίσθηση του άγχους, νοιώθουν λιγότερο άγχος σε στρεσογόνες κοινωνικές καταστάσεις.

  5. Οι αγχώδεις άνθρωποι φτάνουν εύκολα σε συμπεράσματα

  Οι ιδιαίτερα αγχώδεις άνθρωποι φτάνουν σε συμπεράσματα πιο γρήγορα όταν κρίνουν τις εκφράσεις του προσώπου.

  Μια μελέτη του Fraley εισηγείται ότι οι αγχώδεις άνθρωποι μπορεί να έχουν προβλήματα στις σχέσεις τους, επειδή καταλήγουν σε συμπεράσματα πάρα πολύ γρήγορα σχετικά με τις εκφράσεις του προσώπου.

  Ο Καθηγητής Fraley εξηγεί:

  “Αυτό το στυλ ‘υπερευαισθησίας’ της αντιληπτικής ευαισθησίας μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο οι πολύ αγχώδεις άνθρωποι βιώνουν μεγαλύτερη σύγκρουση στις σχέσεις τους. Η ειρωνεία είναι ότι ενώ έχουν την ικανότητα να παίρνουν αποφάσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι λιγότερο αγχώδεις άνθρωποι, παρ’όλα αυτά, επειδή είναι τόσο γρήγοροι στις κρίσεις τους για τα συναισθήματα των άλλων, τείνουν να συμπεράνουν λάθος τις συναισθηματικές καταστάσεις και τις προθέσεις των άλλων ανθρώπων.”

  6. Το άγχος επηρρεάζει την ισορροπία

  Οι άνθρωποι που βιώνουν πιο σοβαρά επίπεδα άγχους έχουν συχνά προβλήματα με την ισορροπία τους. Μερικές φορές αισθάνονται ζαλάδα χωρίς προφανή λόγο και ταλαντεύονται περισσότερο από άλλους που στέκονται κανονικά.

  Αυτό συχνά ξεκινά στην παιδική ηλικία και, παρ’όλο που το άγχος μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευτεί σε παιδιά, οι ψυχολόγοι έχουν αρχίσει να προσπαθούν να θεραπεύσουν τα προβλήματα ισορροπίας.

  Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος ισορροπίας μπορεί να βοηθήσει με το άγχος.

  7.  Ο διαλογισμός μειώνει το άγχος

  Στην κορυφή της άσκησης και της σκέψης με διαφορετικό τρόπο, εκείνοι που βιώνουν το άγχος μπορούν επίσης να δοκιμάσουν το διαλογισμό.

  Μόνο μία από τις πολλές πρόσφατες μελέτες, βρήκε ότι οι τέσσερις εικοσάλεπτες συνεδρίες διαλογισμού ήταν αρκετές για να μειώσουν το άγχος μέχρι και 39%.

  8. Το άγχος διαστέλλει τον προσωπικό χώρο

  Ολοι έχουμε ένα αόρατο πεδίο γύρω μας, στο οποίο δεν θέλουμε να εισβάλλουν άλλοι άνθρωποι.

  Μπροστά στο πρόσωπό μας αυτό το πεδίο εκτεινεται γενικά σε απόσταση 20-40 cm. Αν κάποιος πλησιάσει σε αυτή την απόσταση νοιώθουμε περίεργα.

  Ερευνητές έχουν διαπιστώσει πως αυτή η απόσταση για τους αγχώδεις ανθρώπους είναι μεγαλύτερη.

  Ετσι, μην πλησιάζετε πολύ τους αγχώδεις ανθρώπους, το “όριο ασφαλείας” τους είναι μεγαλύτερο.

  Πηγή: http://www.spring.org.uk/2013/10/8-fascinating-facts-about-anxiety.php

  Αποστολή μηνύματος μέσω Facebook Messenger

  No Comments Found