Διαταραχές

Οριακη διαταραχη προσωπικοτητας: 8 κλασσικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζεις…

  …ή πως να υποψιαστείς ότι κάποιος μπορεί να πάσχει από οριακη διαταραχη προσωπικοτητας


  • Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας πιστεύεται ότι επηρεάζει μεταξύ 1% και 6% του πληθυσμού.
  • Είναι πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες.
  • Το πιο αποκαλυπτικό σημάδι της οριακης διαταραχης προσωπικοτητας (BPD) είναι μια μακρά ιστορία αστάθειας στις προσωπικές σχέσεις. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε ασταθή και παρορμητική συναισθήματα.
  • Τη μία στιγμή οι άνθρωποι με οριακη διαταραχη προσωπικοτητας μπορεί να εξιδανικεύουν κάποιον και σύντομα να τον μισούν. Ως αποτέλεσμα τα άτομα με οριακη διαταραχη προσωπικοτητας συχνά έχουν πολύ έντονες σχέσεις με τους άλλους.

  Οριακη διαταραχη προσωπικοτητας

  Αυτά είναι 7 σημάδια του ατόμου με οριακή διαταραχή προσωπικότητας που πρέπει να προσεχτούν:

  1. Εχει έντονο το φόβο εγκατάλειψης (ή του να μείνει μόνο), ο οποίος φόβος μπορεί να είναι είτε πραγματικός είτε φανταστικός.

  2. Εχει την τάση να παίρνει ρίσκα και να εμπλέκεται σε επικίνδυνες καταστάσεις χωρίς να σκέφτεται τις συνέπειες και ειδικά όταν τα αποτελέσματα μπορεί να βλάψουν τον εαυτό του (π.χ. τροχαία ατυχήματα, έλλειψη σεξουαλικών προφυλάξεων ή κατάχρηση ουσιών).

  3. Εχει προσπαθήσει (επιτυχώς ή ανεπιτυχώς) να αυτοτραυματιστεί ή να σκέφτεται την αυτοκτονία. Οι άνθρωποι με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας συνήθως δεν προσπαθούν να αυτοκτονήσουν όταν αυτοτραυματίζονται. Περισσότερο εκφράζουν τα συναισθήματα του θυμού προς τον εαυτό τους ή προσπαθούν να αισθανθούν «κανονικοί».

  4. Εχει ασταθή αίσθηση του εαυτού του. Οι άνθρωποι με οριακή διαταραχή της προσωπικότητας μπορεί συχνά να αισθάνονται ότι είναι διαφορετικά άτομα ανάλογα με το ποιον είναι εκείνη τη στιγμή. Συχνά περιγράφουν τα αισθήματα “χαμένος” και “άδειος”.

  5. Κάνει παρανοϊκές σκέψεις και εκτός ορίων. Πιστεύει σε πράγματα που δεν είναι αληθινά ή μερικές φορές εκτός ορίων έτσι ώστε να φαίνεται ότι το πρόσωπο με οριακή διαταραχή προσωπικότητας δεν είναι πραγματικά εκεί.

  6. Αισθάνεται έντονο και απότομο θυμό – ενδεχομένως για σχετικά ασήμαντα θέματα – και απαντά με σωματικές ενέργειες.

  7. Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας βιώνουν συχνά ένα είδος συναισθηματικού Roller Coaster. Ετσι, το έντονο άγχος θα μπορούσε να δώσει τη θεση του σε έντονη κατάθλιψη και στη συνέχεια σε άλλη ισχυρή συγκίνηση. Αυτές οι κρίσεις μπορεί να διαρκέσουν μερικές ώρες ή ακόμα και μερικές ημέρες.


  Οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας συνήθως αναζητούν τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, προκειμένου να διαγνώσουν κάποιον με οριακή διαταραχή προσωπικότητας (υπάρχουν κάποια ελαφρώς διαφορετικά συστήματα και συναφείς διαγνώσεις).

  Η ψυχολογική θεραπεία για την οριακή διαταραχή προσωπικότητας συχνά περιλαμβάνει εκπαίδευση στη ρύθμιση των συναισθημάτων.

  Μερικές φορές σε ανθρωπους με οριακή διαταραχή προσωπικότητας δίνονται αντικαταθλιπτικά κι αυτό επειδή συχνά υποφέρουν από κατάθλιψη ή άλλα ψυχικά προβλήματα, όπως διαταραχή μετατραυματικού στρες.

  Η αιτία της πάθησης δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, είναι πιθανός ένα συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων – όπως κάποιο περιβάλλον με πολλά προβλήματα ψυχικής υγείας.

  Η πλειοψηφία των ανθρώπων μπορεί να ανακάμψει από οριακή διαταραχή προσωπικότητας σε κάποιο βάθος χρόνου και με τη σωστή θεραπεία.

  Πηγή: http://www.spring.org.uk/2015/02/borderline-personality-disorder-8-classic-signs-you-should-know.php

  Αποστολή μηνύματος μέσω Facebook Messenger

  No Comments Found